Nový kryogenní pohon na aerodynamických ložiscích

Společnost PBS (PBS Velká Bíteš) přední dodavatel kryogenních turboexpandérů, kompresorů a čerpadel pro významné světové zákazníky v oblasti kryogenních systémů, rozšiřuje kryogenní produktové portfolio a představuje novou pohonnou jednotku, která je výsledkem interního vývojového projektu.

Nový kryogenní pohon na aerodynamických ložiscích

Kryogenní pohonná jednotka je určena pro pohon různých kryogenních zařízení, a to zejména kompresorů, čerpadel nebo cirkulátorů. Její hlavní předností je, stejně jako u ostatních kryogenních produktů PBS, použití aerodynamických ložisek, která zajišťují mnohaletý bezúdržbový provoz. Bezkontaktní uložení ložisek rovněž umožňuje dosahovat vysokých pracovních otáček, které v případě kryogenní pohonné jednotky překračují 70 tisíc otáček za minutu. Dalším benefitem aerodynamických ložisek je velmi nízký vývin tepla. S aktuálním výkonem od 3,5 kW do 7 kW má širokou škálu použití a lze ji upravit na míru dle zákaznických požadavků.

Pohonná jednotka vyniká spolehlivostí, a to ve všech zátěžových situacích. Vertikální umístění oběžného kola ve spodní části jednotky umožňuje její snadnou instalaci. Kromě primárního kryogenního užití je možné pohonnou jednotku použít všude tam, kde jsou vyžadovány nízké provozní náklady, vysoké otáčky a stabilní výkon, tedy například u rotačních atomizérů nebo nano rozprašovačů. Jako další krok interního konstrukčního vývoje plánujeme realizovat pohonnou jednotku ve výkonové kategorii 7 až 20 kW.

Společnost PBS (PBS Velká Bíteš) se zabývá kryogenikou již více než 35 let. Za tuto dobu dodala turboexpandéry, kompresory a čerpadla významným zákazníkům a prestižním vědeckým pracovištím jako je Linde Kryotechnik, CERN, Rosendorf Research Centre nebo Max Planck Institute. Kryogenní produkty PBS pracují při nízkých teplotách plynu nebo kapaliny v rozmezí 4 K až 150 K a používají se zejména v héliových a vodíkových zkapalňovačích a refrigerátorech.