O hasicím dronu s motorem z PBS ve Flying Revue

Turbínové motory z Velké Bíteše jsou součastí řady zajímavých vývojových projektů doslova po celém světě. Tento pochází ze Skandinávie.

O hasicím dronu s motorem z PBS ve Flying Revue

AUTONOMNÍ DÁLKOVĚ OVLÁDANÉ STROJE

Švédská společnost ACC Group AB se sídlem v Åtvidabergu, Östergötland, není na poli autonomních a dálkově ovládaných strojů žádným nováčkem. Vyrábí například obchodně velmi úspěšné podvodní drony řady V8, které dnes slouží oceánologům i průmyslovým společnostem doslova po celém světě.

Thundewasp_3.jpgThundewasp_4.jpg


UCELENÁ ŘADA DRONŮ

Claes Drougge, zakladatel a výkonný ředitel společnosti ACC Group, však před několika lety přišel i s ideou těžkých létajících čtyřrotorových dronů Thunderwasp. Jedná se o ucelenou řadu dronů modulární konstrukce s pohonem pístovým nebo turbínovým motorem, vždy však využívající patentovaný pohonný systém zabezpečující mechanický pohon rotorů.


Thundewasp_7.jpgThundewasp_6.jpg


TURBOHŘÍDELOVÝ MOTOR PBS TS100

Pro speciální hasicí verzi dronu si švédská společnost vybrala náš turbohřídelový motor PBS TS100 který upoutal švédského výrobce jak malými zástavbovýni rozměry, tak i schopností provozu ve vysokých nadmořských výškách. Více se o tomto projektu dočtete na stránkách časopisu Flying Revue.

DLT_TS100_Q9B2829-copy.jpg